Zwangerschap is een unieke periode in het leven van een vrouw, vol met fysieke en hormonale veranderingen. Maar wat als je orthodontische behandelingen overweegt of al een beugel draagt? Is het veilig om hiermee door te gaan tijdens de zwangerschap? Dit artikel duikt in de belangrijkste vragen en aandachtspunten rondom orthodontie en zwangerschap.
Invloed van zwangerschap op je gebit
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam, en je gebit vormt daarop geen uitzondering. Hier zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden:
1. Hormonale veranderingen en je tandvlees
De hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap kunnen bij veel vrouwen leiden tot gevoeliger tandvlees. Het tandvlees kan gezwollen raken en sneller gaan bloeden, een fenomeen dat bekendstaat als zwangerschapsgingivitis. Orthodontische behandelingen kunnen deze gevoeligheid soms verergeren omdat een beugel extra druk op tanden en tandvlees uitoefent.
2. Verhoogd risico op gaatjes
Zwangerschapshormonen en misselijkheid kunnen jouw gebruikelijke mondhygiënepatroon beïnvloeden. Als overgeven en zuurbranden vaker voorkomen, kan dit extra zuur in de mond achterlaten, wat het tandglazuur aantast en leidt tot een verhoogd risico op gaatjes. Als je een beugel draagt, is het nóg belangrijker om goed te poetsen en flossen.
3. Verminderde speekselproductie
Tijdens de zwangerschap kan je lichaam tijdelijke veranderingen doormaken die de speekselproductie verminderen. Dit kan leiden tot een drogere mond, iets wat ook een effect heeft op de algehele gezondheid van je tanden en tandvlees.
Veiligheid van een beugel dragen tijdens de zwangerschap
De grote vraag blijft natuurlijk of een beugel dragen of starten met orthodontie veilig is tijdens een zwangerschap. Het antwoord hangt af van een aantal factoren.
Doorlopende behandelingen
Als je al orthodontische apparatuur draagt, zoals een vaste beugel of doorzichtige aligners, kun je doorgaans zonder probleem doorgaan met je behandeling. Wel is het belangrijk om je orthodontist in te lichten over je zwangerschap, zodat eventuele aanpassingen kunnen worden gemaakt.
Een nieuwe behandeling starten
Het opstarten van een orthodontische behandeling tijdens een zwangerschap vereist extra overweging. Vaak wordt aangeraden om te wachten tot na de bevalling. Bepaalde procedures, zoals röntgenfoto’s of het trekken van tanden, worden bij voorkeur vermeden tijdens de zwangerschap tenzij het noodzakelijk is.
Tips voor orthodontische zorg tijdens de zwangerschap
Als je tijdens je zwangerschap een beugel draagt of ermee wilt beginnen, zijn er een paar handige tips om je gebit in topconditie te houden:
- Communiceer met je zorgverleners
Laat zowel je tandarts als orthodontist weten dat je zwanger bent. Ze kunnen rekening houden met je situatie en indien nodig je behandeling aanpassen.
- Houd je mondhygiëne zorgvuldig bij
Zorg ervoor dat je goed poetst met fluoride tandpasta en dagelijks flost, zeker als je een beugel hebt. Gebruik een interdentale borstel of waterflosser voor moeilijk bereikbare plekken.
- Eet verstandig
Vermijd plakkerige of harde voedingsmiddelen die schade kunnen veroorzaken aan je beugel of extra belasting geven aan je tanden.
- Plan je afspraken tactisch
Stel regelmatige controles niet uit. Je orthodontist kan je tandvlees en tanden controleren op eventuele problemen, zelfs als je geen veranderingen in je beugel nodig hebt.
- Luister naar je lichaam
Heb je last van ongemak of zwelling? Breng dit onder de aandacht van je zorgverlener.
Situaties waarin extra voorzorg nodig is
Hoewel orthodontie tijdens een zwangerschap over het algemeen veilig is, zijn er situaties waarin je extra voorzichtig moet zijn:
- Medische complicaties: Als je lijdt aan zwangerschapsdiabetes of andere complicaties, overleg dan met je arts voordat je verdergaat met een orthodontische behandeling.
- Medicatie: Bepaalde medicatie, zoals pijnstillers of verdoving die nodig kan zijn voor orthodontische procedures, moeten worden besproken met je arts vanwege mogelijke risico’s voor de baby.
- Röntgenfoto’s: Hoewel moderne technieken een lage stralingsdosis hebben, worden röntgenfoto’s bij voorkeur uitgesteld tot na de zwangerschap.
Kan een beugel voordelen hebben tijdens de zwangerschap?
Sommigen zien zwangerschap als een goed moment om te starten met een orthodontische behandeling. Je bent mogelijk meer thuis en kunt tijd besteden aan het goed volgen van je behandelplan. Daarnaast kun je alvast een stap zetten naar het verbeteren van je mondgezondheid voor na de bevalling. Maar het is altijd belangrijk om dit te bespreken met je orthodontist.
Zet mondgezondheid voorop, ook tijdens de zwangerschap
Zwangerschap hoeft geen obstakel te zijn voor orthodontie, maar het vraagt wel om extra aandacht en overleg. Bespreek je situatie altijd met je orthodontist en tandarts. Je gezondheid en die van je baby staan voorop. Heb je vragen over orthodontie tijdens de zwangerschap of wil je weten wat de beste aanpak is? Als ortho in Nijmegen denken we graag met je mee. Zoek je een orthodondist in de omgeving van Nijmegen? Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies of een vrijblijvend gesprek.